Neuro Marketing (Nöro Pazarlama)





Nöro Pazarlama, nöro kelimesine bakarsak Nörolojiye, yani genel olarak beyin, sinir sistemleri, hafıza gibi bir anlam  yüklemek yanlış olmaz. Nöro pazarlama kısaca pazarlamacılara, tüketiciyi satın almaya iten nedenlerin araştırmak, anlamak konusunda yardımcı olur.

Nöro Pazarlama'da bu bilgilerin tamamı pazarlamacılar için faydalıdır ancak bu tanımlamaların ardında yatan nedenler de aynı derecede önemlidir. Bu değer nereden geliyor? Paketleme onların satın alma kararında ne kadar etkili oluyor? Bir ürün veya promosyon onların beyninde değerlendirilirken neler gerçekleşiyor?
























Karikatürde de olduğu gibi tüketiciler genellikle ne satın almak istediklerini, ne kadar ödemek istediklerini ve bazı durumlarda onlara en uygun promosyonları tanımlayarak kendi statü ve kazançlarına göre en uygun ürünleri almaya meyilli olurlar.Buna bir nevi kazan kazan ilişkisi de diyebiliriz.

Şirketler tüketicileri ve onların alışkanlıklarını araştırmak için  her yıl AR-GE çalışmaları için milyonlarca dolar ve emek harcarlar.
Örneğin ; Campbell’s Soup, Gerber ve Frito-Lay gibi markalar nöropazarlamayı paket tasarımları için kullanmışlardır. Ürünlerin paketleri parça parça tüketicilere gösterilmiştir ve onların verdiği pozitif, nötr ve negatif cevaplar kayıt edilmiştir. Bu bilgiler geniş çaplı görüşmeler sırasında renk, yazı büyüklüğü ve resimler gibi değişen elementler gibi belirli noktaları analiz etmek için kullanılmıştır



Frito-Lay örneğine bakacak olursak, patates resimleri ile birlikte kullanılan mat ambalajların negatif cevaplar vermediğini tespit ederken, patates resimleri ile birlikte kullanılan parlak ambalajların negatif cevaplar verdiğini tespit etmiştir. Bir süre sonra yeni ambalajlar tasarlanmış ve parlak ambalajlar kaldırılmıştır.

Kaynak: www.ayhankaraman.coms



Share this:

CONVERSATION

0 yorum:

Yorum Gönder