Marka Evlilikleri


Bizim tabirimizle Marka Evlilikleri diğer ismiyle Şirket Birleşmeleri nedir?

 Bir şirketin başka bir şirketi satın almasıyla  ya da birden çok şirketin aynı çatı altında toplanmasıyla oluşan durumdur.Çeşitli sebeplerle, farklı ya da aynı ve benzer sektörlerdeki şirketler, birbirleri ile birleşebilir ve pazardaki konumlarını değiştirebilirler.
Şirket evliliklerinin çeşitli nedenleri vardır.Wikipedia şirket evliliklerinin nedenlerini şu maddelerle açıklamıştır;

1. Şirketler arasındaki rekabeti azaltmak ve şirketin pazardaki payını arttırmak. Birleşme sonunda ortaya çıkan şirket, her iki şirketin de pazardaki yerlerinden pay alacaktır. Aynı zamanda, o sektördeki firma sayısını azaltacağından, pazardaki rekabet ortamını da azaltacaktır.

2. Verimliliği arttırmak. Birleşme sonucunda, sabit giderler ve toplam üretim maliyetleri azalabilir. Şirketler, ölçek ekonomisinin, kapsam ekonomisinin ve oluşan sinerjinin getirdiklerinden faydalanabilir.

3. Şirket için anahtar bir girdinin (hammadde vb.) düzenli tedarikinin sağlanması. Bir şirket, kendi tedarikçi şirketini satın alabilir veya onunla birleşebilir. Böylece sürekli ihtiyaç duymuş olduğu girdileri sorun olmadan sağlayabilir.

Bu şirket evliliklerine vereceğimiz en yakın örnek olarak.Avea ve TTNET in birleşmesi aklımıza geliyor.
Geçtiğimiz günlerde Avea ve TTNET'i tek çatı altında toplayarak yeni ve tek “Türk Telekom” markasını duyuran marka, yeni sloganını da “Tek Telekom, Türk Telekom” olarak açıklamıştı. Bu birleşmeye yeni sloganla kurumsallık katan marka akıllı telefonlarda da yazan Avea markası yerine artık Türk Telekom yazarak iyice ismini görünür kılmaya niyetlenmiş olduğunu gösterdi.Ayrıca tek marka altında birleşen Türk Telekom’un müşterileri; mobil, internet, ev telefonu ve TV hizmetlerine artık tek mağazadan, tek çağrı merkezinden ve tek internet sitesinden erişecek.Buda bize birleşmenin ve tek olmanın kurumsal sadelik yarattığını gösteriyor.


Ayrıca şirket birleşmelerinin yanı sıra tek bir isim adı altında çeşitli markalaşmalarada rastlamak mümkündür.Birbirine benzer olan bu iki kavramı ülkemizde de rastlamak mümkündür.

 
Örneğin; P&G Şirketi Ülkemizde Ace, Alo, Ariel, Braun, Duracell, Gillette, Orkid...  gibi markaları tek çatı altında markalaştırarak bizlere sunar.



Keza aynı şekilde Unilever Şirketi de farklı markaları tek çatı altında toplamıştır.

Share this:

CONVERSATION

0 yorum:

Yorum Gönder