8 Mart, Kadınların Günü Mü?




Bildiğimiz üzere 8 Mart, Dünya Kadınlar Günü olarak hafızalarımızda yer ediniyor. Ancak bu tarihte kadınları hatırlamalı, onlara hak ettiği saygıyı ve eşitliği vermeli miyiz,  yoksa Kadınlar Günü'nde kadınlara çiçek almamızı söyleyen çiçekçi ve onların ürünlerini almamızı söyleyen kuyumcuları, makyaj, giyim ve teknoloji sektörünün önde gelen firmalarını dinleyip onlara güzel hediyeler mi almalıyız? Bu konuyu halen çözebilmiş değiliz.


Hedef kitlesi kadın olan hemen hemen bütün markalar, Kadınlar Günü'nü boş geçmeyip birer iletişim çalışması yapmaktadır. Öyle ki bazı iletişim dilleri kadının saygı duyulan bir varlık olduğunu, bazı diller onlara sevgi göstermemiz gerektiğini, bazıları ise sert bir dille kadının diğer varlıklardan üstün olduğunu; karşı cinsi aşağıya çekip, onları kötüleyerek eşitlik yarattıklarını sanırken aslında antipati oluşturarak kadın-erkek arasındaki eşitsizliği arttırıyorlar. Belki yeni kadın müşteriler kazanıyorlar ama yine kadın - erkek arasına bir tabu koyarak kadınların haklarını farketmeden çiğniyorlar...


Yılın 364 günü kadın bedenini reklamlarda meta olarak kullanan, kadınları sadece anne ve sex objesi olarak gösteren markalar 8 Mart'ta feminizm çığırtkanı oluveriyor. Temeli dünya çalışan işçi kadınlar günü iken bu günü mutasyona uğratarak indirim ve alışveriş günü olarak bizlere algılatılması; markaların karakterini bizlere sempatik değil aksine saf bir kazan-kazan mantığıyla hareket ettiğini gösterir ve de hep tüketicinin kaybettiği bir iletişim biçimine iterler. 


İşte kadın bedenini metalaştıran bazı reklam görselleri...





























Ancak, "Bir gün değil her gün eşitlik" mesajı veren markalar da yok değil.
İşte, Kiğılı'nın eşitlikçi reklamı...




8 Mart Kadınlar Günü mü, yoksa bir real time marketing çalışması mı? Takdiri sizlere bırakıyoruz...


Share this:

CONVERSATION

0 yorum:

Yorum Gönder